Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulki z mięsem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 482
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 67
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 482
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 67
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Obrane ziemniaki ugotuj w oso- lonej wodzie. Gdy wystygną, przeciśnij je przez praskę. Przełóż do miski, wierzch wyrównaj łyżką na płasko. Masę podziel na 4 części, jedną z nich wyjmij. W wolne miejsce po ziemniakach wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko oraz wcześniej wyjęte ziemniaki, dokładnie wymieszaj. 2. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Włóż mięso, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso wystygnie, przełóż je do miski, dodaj jajko, 3-4 łyżki bułki tartej oraz posiekany szczypiorek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 3. Z masy ziemniaczanej uformuj niewielkie placuszki. Na środku każde- go ułóż porcję mięsa i zwiń, formując kulkę. Kuleczki obtocz w pozostałej bułce tartej. Smaż na patelni na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Gorące kuleczki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
90 minut. Porcja: 470 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie