Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a la pizza to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Jeśli jesteś fanem pizzy to musisz koniecznie przygotować kurczaka w tym wykonaniu. Polecam serdecznie.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 72
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1134
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 72
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1134
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Składniki
Filet z kurczaka kroję w plastry a następnie delikatnie rozbijam. Mięso nie może być zbyt mocno rozbite. Każdy kawałek mięsa przyprawiam z dwóch stron a następnie smaruję dowolnym sosem. Może być ketchup, sos czosnkowy lub jakiś inny. Ja użyłam sos cebulowy. W garnku umieszczam 60 g masła i podsmażam pokrojoną drobno cebulę oraz kilka pieczarek pokrojonych w plastry. W międzyczasie przyprawiam sól oraz pieprz. Podsmażone pieczarki układam na filecie z kurczaka a następnie dodaję pozostałe składniki. U mnie kukurydza i papryka. Każdy kawałek mięsa posypuję serem żółtym startem na tarce o grubych oczkach. Na ser układam plastry salami ale może być również szynka. Na koniec jeszcze delikatnie posypuję serem żółtym. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni i mięso układam w naczyniu żaroodpornym. Przykrywam folią aluminiową by podczas pieczenia ser żółty zbyt szybko się nie przypiekł. Całość piekę do miękkości mięsa około 40 minut. 10 minut przed końcem można ściągnąć folię aluminiową i dopiec jeszcze bez folii.Takie danie podaje np. z ziemniakami i z ulubionym surówką.Jest naprawdę przepyszne. Mięsko wychodzi mięciutkie i soczyste. Polecam serdecznie.