Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak arabski z ryżem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 254
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 254
Składniki
Podudzia opłucz, osusz. Wędlinę potnij w słupki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń pestki, a miąższ opłucz, osusz, potnij w paski.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj wędlinę i podudzia kurczaka – obsmaż ze wszystkich stron. Ryż opłucz, osącz na sitku.
Kiedy mięso ładnie się zrumieni, dodaj do niego paprykę oraz ryż. Podlej bulionem. Wsyp 2–3 spore szczypty kurkumy. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką.
Poczekaj, aż potrawa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj groszek i ewentualnie ponownie przypraw do smaku.Źródło: Tina