Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania azjatyckie cieszą się w Polsce rosnącą popularnością. Uwielbiamy je za to, że są niezwykle aromatyczne i wyraziste w smaku. Skutecznie zaspokajają głód, a przy tym są lekkostrawne w porównaniu z dość tłustą, rodzimą kuchnią. Zwykle jednak nie wiemy, jak włączyć tajskie czy indyjskie potrawy do codziennego menu – zamawiamy je w restauracjach, bo nie potrafimy odtworzyć ulubionych smaków w domowych warunkach. Tymczasem cały sekret tkwi w odpowiednich mieszankach przypraw. Przykładem prostego dania, które dzięki nim nabiera orientalnego charakteru, jest kurczak curry.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Opłucz pałki kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż w misce. Zblenduj wszystkie składniki marynaty na jednolity sos. Zalej nim pałki kurczaka. Zamieszaj tak, by mięso opływało marynatą z każdej ze stron. Owiń miskę folią i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień zamarynowanego kurczaka ogrzej do temperatury pokojowej. Upiecz na grillu (po około 10 minut z każdej ze stron) lub w piekarniku (50 minut w temperaturze 180°c).
Tak przygotowanego kurczaka w marynacie curry możesz podać np. z ryżem smażonym po tajsku. Świetnie komponował się będzie także z bukietem warzyw (np. ziemniakami, marchewką, brokułem) podgotowanymi na parze, zamarynowanymi w sosie curry i upieczonymi razem z pałkami kurczaka.