Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak cytrynowy"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Mięso umyj, osusz. Ściągnij skórę. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka. Nakryj udka, wstaw do lodówki na 2 godziny.
Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Masło stop, polej udka. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 45 min w temp. 180°C.
Ułóż na liściach sałaty, udekoruj cząstkami pomidorów oraz cytryny. Podaj z ziemniakami lub ryżem oraz dowolną surówką.
Udka można piec razem ze skórką, mięso jest wówczas bardziej soczyste. Potem, jeśli ktoś nie lubi skórki, zdjąć, ale dopiero po upieczeniu, przed jedzeniem.
Zamiast gotowej przyprawy do kurczaka warto użyć mieszanki świeżych lub suszonych ziół, np. tymianku, oregano, szałwii oraz soli, pieprzu połączonych z olejem.
Porcje 4, 55 min. Cena 2,10 zł, kalorie 226 kcal.Źródło: Takie jest życie