Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak cytrynowy"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 970
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 970
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Składniki
Cytryny sparz, wytrzyj do sucha, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w plastry. Rozmaryn i tymianek opłucz, osusz.
Tuszkę kurczaka umyj, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.
Do środka tuszki włóż gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj olejem.
Obłóż plasterkami cytryny i pozostałymi gałązkami ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 75 minut.
Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się zbytnio.
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, pokrój w kostkę. Zrumień na maśle. Wymieszaj z oliwkami. Posyp suszonym rozmarynem oraz tymiankiem.
Podaj z kurczakiem.Źródło: Naj