Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Freddie Mercury mimo tego, że większość życia spędził w Wielkiej Brytanii, swoje korzenie miał na Zanzibarze. Nic więc dziwnego, że nie obce były mu egzotyczne smaki. Do jego ulubionych potraw należał kurczak dhansak, czyli curry z kurczakiem i soczewicą. Potrawa zawiera w sobie kurczaka, soczewicę, fasolki moong, bakłażana, oraz wiele aromatycznych przypraw, takich jak: kolendrę, kardamon, chili i kurkuma. Takie danie z pewnością cię rozgrzeje i na długo nasyci.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Składniki
Zacznij od wypłukania soczewicy, najlepiej zrobić to kilka razy. Następnie zalej ją wodą i namaczaj przez całą noc. Kolejnego dnia ugotuj soczewicę przez około pół godziny.
Do garnka wlej trzy łyżki oleju i podsmaż mięso na złoty kolor. Wyjmij je z garnka i odłóż do miski, warto nakryć ją talerzem. Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, kminek, kardamon, i gorczycę. Chwilkę smaż, uważaj, by nic się nie spaliło, następnie dodaj pomidory oraz dopraw do smaku solą. Duś przez około pięć minut.
Dodaj warzywa pokrojone w plastry, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dorzuć soczewicę i kurczaka, dokładnie wymieszaj, dopraw resztą przypraw. Duś na małym ogniu przez około 40 minut. Posiekaj świeżą kolendrę, dodaj do dania i pozostaw na kolejne 10 minut. Podawaj z ryżem.