Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatycznego kurczaka duszonego w czerwonym winie i pomidorach z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i bazylii. Całość świetnie komponuje się z makaronem fusilli.
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 119
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12869
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 82
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 49
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 119
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12869
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 82
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 49
Składniki
Kurczaka oczyszczamy z włókiem i błonek , kroimy w kostkę i obsypujemy go solą ziołową, pieprzem i suszoną bazylią.
Kawałki kurczaka delikatnie podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Cebule czerwone kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, na której wcześniej smażyliśmy kawałki kurczaka.
Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory w puszce, 200 ml czerwonego wina, 1,5 łyżeczki cukru brzozowego*, mieszamy i od momentu zagotowania, dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. * możemy użyć także cukru trzcinowego
Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka, 1 łyżeczkę bazylii oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
Na sam koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem fusilli i listkami świeżej bazylii. Życzę smacznego! :)