Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak na grzankach"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20687
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5200
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20687
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5200
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 63
Składniki
Wymieszaj majonez, łyżeczkę musztardy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki startego parmezanu, posiekane file ciki anchois oraz 2 łyżki soku z cytryny. Następnie ubijając sos trzepaczką, powoli dodawaj 8 łyżek oliwy.
Piersi kurczaka op łucz, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Smaż piersi na złoty kolor.
Liście sałaty rzymskiej opłucz, osusz, porozrywaj na mniejsze kawałki. Kromki pieczywa zrumień na suchej patelni, opiecz w tosterze lub na blasze w piekarniku. Resztę parmezanu pokrój w cienkie płatki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Usmażone piersi kurczaka pokrój ukośnie w plastry. Na każdej kromce pieczywa ułóż część sałaty rzymskiej oraz plastry piersi kurczaka. Polej przygotowanym sosem. Posyp płatkami parmezanu.
Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 2,70 zł.
Kurczaka z sałatą, sosem i serem możesz podać jako sałatkę.
Nóż do parmezanu
Do krojenia parmezanu najlepszy jest krótki nóż z szerokim spiczasto zakończonym ostrzem. Jeśli potrzebujesz cienkich płatków, użyj noża-łopatki ze szczeliną.Źródło: Świat kobiety