Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak na piure z gruszki"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1220
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1220
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, włożyć gruszki i gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić, ostudzić i zmiksować.
Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone winogrona i po chwili smażenia połączyć z piure gruszkowym. Doprowadzić do wrzenia, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Mięso podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Polać sosem gruszkowym, oprószyć czerwonym pieprzem, udekorować natką.
Jeśli sos wyjdzie zbyt słodki, można go podkręcić, dodając pieprzu cayenne oraz więcej soku z cytryny lub 2-3 łyżki wytrawnego wina.
ok. 40 minutŹródło: Twoje Imperium