Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak na piwie, a właściwie – kurczak na butelce piwa, to bardzo efektowny sposób przygotowania drobiowej tuszy. Co istotniejsze, tak upieczony kurczak jest bardzo aromatyczny i ma niezwykle chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami, które możesz wstawić do piekarnika razem z mięsem.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 31
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 731
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 198
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 31
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 731
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 198
Składniki
Przygotuj marynatę. Rozetrzyj zioła w moździerzu. Połącz z obiema paprykami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj z oliwą. Dodaj sól i pieprz.
Umyj i osusz (ręcznikiem papierowym) tuszę z kurczaka. Natrzyj go dokładnie marynatą i odłóż na co najmniej 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Zanurz pełną (zamkniętą) butelkę piwa w ciepłej wodzie. Po kilku minutach odkleją się z niej etykiety. Wówczas umyj butelkę dokładnie, usuwając przy tym resztki kleju.
Nadziej na butelkę tuszę z kurczaka tak, by szyjka wystawała ponad mięso. Ustaw butelkę pionowo w naczyniu żaroodpornym – tak dużym, by mieścił się do niego spływający sos (złożony z piwa i soków z kurczaka), ale o niedużej powierzchni dna (by sos się nie rozlewał i nie parował). Otwórz piwo i wsyp do niego pół łyżeczki soli (dzięki temu będzie się lepiej pienić podczas pieczenia).
Wstaw kurczaka na piwie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości tuszy), co pewien czas polewając mięso sosem spływającym do naczynia żaroodpornego.