Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak na sposób turecki z ryżowym nadzieniem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 513
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14054
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 513
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14054
Składniki
Seler naciowy oczyść, odetnij listki, łodygi pokrój w plasterki. Ryż opłucz, przesyp do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj ok. 20 minut. Pod koniec gotowania do ryżu dodaj seler oraz rodzynki. Farsz przypraw solą oraz pieprzem. Kurczaka opłucz, osusz. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem. Napełnij przygotowanym farszem. Otwory zepnij wykałaczkami. Ułóż w brytfance.
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plastry. Obłóż nimi kurczaka. Całość podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz godzinę.
Śliwki rozetnij, usuń pestki. Masło utrzyj z miodem. Pod koniec pieczenia do kurczaka dołóż śliwki i posmaruj tuszkę masłem z miodem. Ew. podlej jeszcze odrobiną wody. Przed podaniem kurczaka rozetnij wzdłuż. Obłóż marchewką oraz śliwkami z pieczenia. Udekoruj odciętymi wcześniej listkami selera oraz natką.Źródło: Naj