Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak nadziewany wątróbką"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5235
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5235
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Składniki
W przeddzień pieczenia natrzyj kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem. Wstaw na noc do lodówki.
Namocz bułkę, odciśnij. Wątróbkę drobno pokrój, natkę posiekaj. Cebulę pokrój i podsmaż na tłuszczu. Ostudź. Wymieszaj wątróbkę, natkę, odciśniętą bułkę, cebulę. Wlej żółtka i przypraw farsz. Białka ubij na sztywno i wymieszaj z farszem. Jeśli jest za rzadki, wsyp trochę bułki tartej. Jeszcze raz przypraw.
Kurczaka napełnij farszem, zaszyj otwór. Brytfankę lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub masłem. Włóż kurczaka. Podlej mięso odrobiną wody. Nakryj naczynie. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny w temp. 190°C.
W trakcie pieczenia polewaj tuszkę wytworzonym sosem. Możesz też położyć na mięsie kawałeczek masła. Kurczak będzie smaczniejszy i pachnący.
<strong>Barbara Piekarska z Brudzewa</strong>Źródło: Takie jest życie