Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak pieczony na ryżu"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 131
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 131
Składniki
Przygotowuję marynatę: czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z olejem oraz przyprawami. Zalewam marynatą podudzia z kurczaka i odstawiam je na minimum 3 godz. do lodówki. Cebulę obieram, kroję w cienkie piórka. Na blaszkę (o wym. 36 x 24 cm) wysypuję z torebek suchy ryż, układam na nim cebulę oraz podudzia.
Kolej na sos: roztapiam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz keczup. Wlewam wodę, mieszam i zagotowuję. Sosem zalewam ryż i piekę danie w temp. 200oC ok. 90 min. (po godzinie podudzia przekręcam na drugą stronę). Ryż wykładam na talerz układam na nim podudzia i posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem.
110 min • Porcja 260 kcal • Przepis na 4-6 porcji.Źródło: Kobieta i życie