Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyrządzenie tego kurczaka nie wymaga specjalnych umiejętności, ot wystarczy umieć rozpuścić masło, rozdzielić czosnek i wlać wino. Kurczak sam się piecze - bez polewania - przez 1,5h i jest gotowy! :)
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 55
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2139
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 386
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 55
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2139
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 386
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik to temp. 200°C. Ucinamy kurczakowi szyję (może przydać się na rosół :)) Dwie główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy! Pozostałe 3 główki kroimy na pół. Kurczaka dokładnie smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy solą i pieprzem. Ząbki z dwóch główek czosnku wraz z tymiankiem wkładamy do środka kurczaka. Związujemy ptakowi sznurkiem nogi oraz skrzydełka. Na dnie brytfanki układamy liście laurowe, kładziemy na nich kurczaka, obok przekrojone na pół główki czosnku oraz trochę tymianku. Całość zalewamy winem.
Pieczemy ok. 1,5 godziny. Następnie dzielimy kurczaka na porcje. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.