Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak po diabelsku"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14884
Polecam.
Odsłon: 476
Szybka i smaczna
Odsłon: 14884
Polecam.
Odsłon: 476
Składniki
ok. 80 minut
Mięso opłukać, osuszyć, filety przekroić wzdłuż na pół. Zioła opłukać, dobrze osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Dodać drobno pokrojone papryczki chili.
Cytrynę polać wrzątkiem, przekroić na pół. Z jednej części wycisnąć sok, dodać go do marynaty, dobrze wymieszać. Kawałki kurczaka ułożyć w miseczce. Polać przygotowaną marynatą, wymieszać. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
Pozostałą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć plasterkami cytryny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 60 minut. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny. Serwować np. z bułką ciabatką.Źródło: Życie na gorąco