Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak po prowansalsku"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1213
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1213
Składniki
Cukinie oczyść, umyj, potnij w grube półplasterki. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Cytryny sparz, wytrzyj, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w plasterki.
Ząbki czosnku obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Rozmaryn opłucz, osusz, jedną gałązkę odłóż, a od reszty gałązek poodrywaj igiełki i grubo je posiekaj.
Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką.
Kurczaka ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Resztą oleju posmaruj kurczaka. Obłóż warzywami oraz plasterkami cytryny. Posyp posiekanym rozmarynem. Podlej odrobiną wrzątku (ew. bulionu drobiowego).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 75 minut. Pod koniec pieczenia naczynie przykryj kawałkiem folii aluminiowej, żeby plasterki cytryny i warzywa się nie przypaliły.Źródło: Naj