Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak przy świecach"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Kurczaka opłucz, usuń błonki i pokrój w kostkę. Włóż go do miski. Następnie dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dolej oliwę, dosyp paprykę słodką i ostrą, kurkumę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki, żeby mięso dobrze się zamarynowało.
Następnego dnia rozgrzej na patelni łyżkę oleju i usmaż kurczaka na rumiano.
Gdy będzie gotowy, przełóż go na talerz, a na pozostałym tłuszczu z wysmażonym sosem zeszklij pokrojoną w kostkę dynię. Zalej ją mleczkiem kokosowym i gotuj ok. 15 minut, aż będzie dość miękka. Wtedy dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon.
Ok. 3 minuty przez zgaszeniem płomienia pod patelnią dorzuć suszoną żurawinę i ponownie dodaj kurczaka.
Gorącą potrawę rozłóż na talerzach obok ugotowanego wcześniej ryżu. Całość posyp kolendrą.
<strong>Katarzyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Super TV