Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak słodko-pikantny"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10689
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10689
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Składniki
4 porcje • : 10 min • pieczenie: 30 min • 379 kcal/porcja • 6 zł/porcja
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go w dużej misce z miodem, imbirem i cukrem. Włóż do tej marynaty kurczaka, wymieszaj.
Bataty obierz i pokrój w duże cząstki. Paprykę pokrój w plasterki (jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, zostaw pestki). Cytrynę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż udka kurczaka, na nich plasterki cytryny, a obok bataty. Skrop je po wierzchu resztką marynaty. Posyp pokrojoną papryką. Przypraw do smaku.
Wstaw do pieca na 30 minut (bataty i mięso powinny być miękkie).
Bataty z powodzeniem możesz zastąpić zwykłymi ziemniakami. Ale przed pieczeniem należy je podgotować (najlepiej w mundurkach).Źródło: Olivia