Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w galarecie"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 36
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5348
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 401
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 81
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 36
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5348
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 401
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 81
Składniki
Mięso oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj jedną oczyszczoną marchewkę, obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego.
Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
Wyjmij ugotowanego kurczaka, oddziel mięso od kości, pokrój na kawałeczki. Wywar przecedź przez sito. Odmierz 750 ml. Ponownie wlej do garnka. Pozostałe marchewki obierz, ugotuj w małej ilości wody, odcedź, a potem pokrój w plasterki. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej zimną wodą.
Żelatynę rozpuść w odcedzonym wywarze. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Miseczki przepłucz zimną wodą. Nakładaj porcje mięsa i warzyw, zalej wywarem, odstaw do stężenia. Galaretki podawaj na liściach sałaty, dekoruj listkami bazylii.
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 90 kcal, cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety