Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w marynacie musztardowej cechuje się dość charakterystycznym, nieco goryczkowym smakiem. Jest też pikantny – musztarda dijon i płatki chili nadają ostrości, która jest przełamana nutą słodyczy syropu klonowego. Samo mięso jest niezwykle aromatyczne, miękkie i soczyste. Świetnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad, ale również w tygodniu, po odgrzaniu.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1133
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 175
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 358
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1133
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 175
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 358
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Skrop je oliwą z oliwek i natrzyj solą oraz pieprzem.
Poukładaj udka lub pałki w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na warzywach lub po posmarowaniu dna oliwą. Układaj je skórą do góry.
W małej miseczce wymieszaj ze sobą oba rodzaje musztardy, syrop klonowy, siekany tymianek i płatki chwili. Dobrze wymieszaj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną marynatą posmaruj kurczaka ze wszystkich stron.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Mięso piecz przez ok. 30 minut lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 70 st. Celsjusza w najgrubszym miejscu.
Kurczaka w marynacie musztardowej podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionych warzyw. W podobny sposób możesz przygotować skrzydełka z kurczaka albo tuszkę.