Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w parmezanie z pieczonymi batatami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7620
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 170
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 377
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7620
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 170
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 377
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Bataty (lub zwykłe ziemniaki) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój je wzdłuż na ósemki. Ułóż na blasze do pieczenia. Skrop bataty olejem, oprósz solą. Piecz na złoty kolor 30-35 minut.
W głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan (ewentualnie inny twardy żółty ser). W osobnym naczyniu rozkłóć jajko. Dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Opłucz i osusz w suszarce mieszankę sałat. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Wymieszaj z sałatami. Na sos połącz 3-4 łyżki oleju z łyżką soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kawałki kurczaka zanurzaj w jajku, a następnie panieruj w bułce z parmezanem. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sałaty z pomidorkami polej sosem, wymieszaj. Mięso podawaj razem z upieczonymi batatami oraz przygotowaną sałatką.
czas ok. 50 min; porcja – 450 kcal, cena 6 zł
Popularne w kuchni amerykańskiej oraz meksykańskiej bataty mają delikatny słodki smak. Do ich pieczenia warto więc używać wielu aromatycznych ziół i przypraw z czosnkiem oraz solą na czele.Źródło: Świat kobiety