Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w płatkach kukurydzianych"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 71
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 87
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 71
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 87
Składniki
Umyj nóżki kurczaka, osusz i ułóż w misce. Zalej maślanką, przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przełóż do torebki papierowej płatki kukurydziane i pokrusz. Wysyp je na talerz, dodaj paprykę, oregano, suszony czosnek. Wyjmij nóżki z maślanki, lekko osusz i obtocz w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
Piecz 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie i rumiane. W tym czasie zrób błyskawiczną wersję sosu aioli, mieszając majonez ze śmietaną, zgniecionym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Podaj sos jako dodatek do gorących udek. Równie dobrze smakują podane na zimno.Źródło: Olivia