Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony w gęstym, pomidorowym sosie z pieczarkami i cebulą
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 202
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 202
Składniki
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki, smażyć 10 minut, posolić i popieprzyć, smażyć kolejne 5 minut, odłożyć warzywa na talerz.
Na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, obsmażyć kurczaka z obu stron, odłożyć na talerz. Patelni nie myć, dodać wino, chwilę odparować i dodać pomidory i rosołek, doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodać warzywa, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeżeli macie patelnię z odpinaną rączką to na tym etapie trzeba dodać kurczaka do sosu, odpiąć rączkę i wstawić do piekarnika. Jak nie macie to trzeba przełożyć sos z patelni do formy do zapiekania, ułożyć na wierzchu kurczaka i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.