Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi ze strony: http://fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fniebonatalerzu.pl%2F2015%2F11%2Fkurczak-w-sosie-szpinakowo-serowy.html&scripts=1
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Mięso pokroić w cienkie plastry lub paski, oprószyć solą i pieprzem. Jeśli używamy śmietany 30% to dodatkowo skropić sokiem z cytryny, bo inaczej smak całości staje się lekko mdły. Odstawić na 20 - 3o min do lodówki. Szpinak rozmrozić (może być oczywiście szpinak świeży - to będziemy mieli to od razu "z głowy").
Cebulę drobno pokroić i lekko zrumienić na oleju lub maśle na dużej patelni. Dorzucić mięso i przyrumienić je lekko na dużym ogniu. Uwaga: po wrzuceniu mięsa na patelnię jej temperatura lekko spada, więc nie mieszać mięsa od razu, tylko odczekać z minutę i dopiero je przewracać lub mieszać. Jeśli ktoś ma wysublimowany smak a nie ma dostatecznie dużej patelni, to mięso smażyć partiami, żeby się właściwie przyrumieniło.
Mięso przesunąć na bok patelni albo w ogóle z niej zdjąć a na patelni podsmażyć lekko przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 30s - uważać żeby się nie przypalił), dorzucić szpinak i wszystko szybko przemieszać.
Jeśli wcześniej mięso usunęliśmy z patelni to je teraz z powrotem na nią wrzucić i wlać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, dużą szczyptą estragonu i łyżeczką lub dwiema sosu Worcester. Dorzucić parmezan i pokruszony ser z niebieską pleśnią.
Gotować całość przez 2 - 3 min. zagęszczając sos według własnych preferencji.