Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak wielu smaków jak z rożna!
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Składniki
Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu, skórę zostawiamy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową.
Po oczyszczeniu układamy kurę w naczyniu, i smarujemy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 250 C.
Następnie nacieramy wędzoną papryką tak by pokryć całą powierzchnię mięsa. Stopniowo posypujemy resztą przypraw.
Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zależnie od wielkości udek pieczemy od 45 do 55 min. Po upływie połowy czasu pieczenia udka polewamy po wierzchu tłuszczykiem, który sie wytopił w trakcie pieczenia i kontynuujemy pieczenie.
Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, a udka zostawiamy w piekarniku jeszcze na ok. 10 min. Kurczak wielu smaków jak z rożna podajemy z ulubionymi dodatkami np. sałatą ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego!