Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z bakaliami i kuskusem"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1228
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1228
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Składniki
Sos sojowy jasny i ciemny wlej do miski. Dodaj imbir, łyżkę przyprawy do dań arabskich lub garam masali, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Wymieszaj. Kurczaka opłucz, oczyść, zanurz w zalewie, pozostaw w misce na kilka godzin. Bakalie zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut.
Mięso ułóż w dużym glinianym garnku z pokrywką lub naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kawałki mięsa włóż masło. Obłóż bakaliami, posmaruj miodem. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C najpierw z przykrywką, a 10 ostatnich minut bez przykrywki. Kuskus zalej bulionem, odstaw. Mięso podawaj z kuskusem.Źródło: Dobry Tydzień