Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z cytryną, rozmarynem i czosnkiem"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Wymieszaj w misce sok z jednej cytryny, oliwę, listki z dwóch gałązek rozmarynu i zmiażdżony ząbek czosnku. Kawałki kurczaka posmaruj, a najlepiej natrzyj marynatą. Znów ułóż w misce i odstaw na przynajmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na nim umieść uda kurczaka skórą do góry. Udekoruj pozostałymi gałązkami rozmarynu, obłóż plastrami cytryny i posiekanym drobno ząbkiem czosnku.
Piecz przez 45-50 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Podawaj kurczaka z ulubionymi warzywami lub sałatą, np. skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Czas przygotowania: ok. 75 minut • porcja: 320 kcal • koszt: ok. 3 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia