Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 919
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 67
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 74
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 919
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 67
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 74
Składniki
Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i smaż go ok. 5-6 minut z każdej strony, aż się zrumieni na złoty kolor. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię włóż posiekany czosnek, paprykę i pokrojone na ćwiartki pieczarki, smaż przez ok. 5 minut, aż się zrumienią. Na drugiej patelni smaż pokrojony w paseczki boczek ok. 8-10 minut, aż się wytopi i zarumieni. Tłuszcz wylej, a boczek przełóż na patelnię z grzybami. Dodaj wino i smaż wszystko ok. 3 minut.
Następnie dodaj śmietankę i smaż jeszcze ok. 10 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Przełóż wszystko do naczynia z kurczakiem, przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz mięso przez kolejne 30 minut. Piecz w temperaturze ok. 180 st.C
Można podawać z pure z ziemniaków lub z ryżem. Smacznego :)