Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z rozmarynem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1151
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 658
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 229
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1151
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 658
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 229
Składniki
Tuszkę opłucz, osusz, pokrój na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozmaryn opłucz, potnij na kawałeczki. Cytrynę sparz, wytrzyj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oliwę wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmaruj tym kawałki kurczaka. Odstaw na godzinę.
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut. Potem odcedź je i utrzyj ze śmietaną oraz masłem. Piure przypraw solą, pieprzem i gałką. Żaroodproną formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj piure. Ułóż na nim kawałki kurczaka. Posyp rozmarynem. Piecz ok. 45 minut w temp. 190 st.Źródło: Tina