Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z ryżem"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 319
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1095
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1537
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 319
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1095
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1537
Składniki
Kurczaka umyj, dokładnie osusz i natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Cebulę i seler obierz. Posiekaj na drobne kawałki. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebulę z selerem, a następnie dodaj porządnie opłukany ryż. Chwilę smaż razem na dość ostrym ogniu, a następnie zalej 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.
Zdejmij z ognia i starannie wymieszaj z imbirem, startą skórką cytrynową i pomarańczową. Do farszu dodaj sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowym farszem napełnij kurczaka. Otwór zepnij specjalnym szpikulcem albo zaszyj nicią kuchenną. Ułóż potrawę w brytfannie i podlej wodą.
Włóż naczynie z kurczakiem do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewaj mięso sosem z pieczenia, aby było kruche i soczyste.
Gotowe danie udekoruj plasterkami cytryny (wcześniej sparzonej). Posyp listkami ulubionych ziół.Źródło: Telemax