Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z ryżem w bukiecie warzyw"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 222
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 222
Składniki
Łodygi selera oczyść, opłucz, jedną pokrój w plasterki. Śliwki osącz, 4 pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, włóż pokrojone śliwki, seler oraz ryż. Mieszajac, smaż, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Całość zalej 300 ml wody. Przypraw solą i pieprzem. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut.
W tym czasie kurczaka opłucz, osusz. Tuszkę natrzyj solą, oprósz pieprzem. Napełnij przygotowanym nadzieniem ryżowym. Otwory zepnij wykałaczkami. Tak przygotowanego kurczaka obsmaż ze wszystkich stron na klarowanym maśle. Przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50 minut. W tym czasie marchewki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Pozostały seler potnij na kawałeczki. Warzywa ugotuj w posolonej wodzie.
Odcedź. Kurczaka 15 minut przed końcem pieczenia podlej bulionem, skrop koniakiem i obłóż resztą śliwiek. Gotowego kurczaka podawaj z selerem i marchewką. Przed podaniem tuszkę udekoruj natką oraz listkami selera.
ok. 1 godziny i 20 minut, 1 porcja ok. 730 kcal.Źródło: Tina