Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak ziołowo-cytrynowy"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2102
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 951
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20954
Polecam.
Odsłon: 470
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2102
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 951
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20954
Polecam.
Odsłon: 470
Składniki
ok. 75 minut
Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Limonkę i cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki. Główkę czosnku przekroić na pół. Kurczaka ułożyć w brytfance. Obłożyć plasterkami limonki i cytryny oraz czosnkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut.
Zioła opłukać, osuszyć, grubo posiekać. Pozostałe dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze skórką cytrynową oraz posiekanymi ziołami.
Około 10 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmarować mieszanką przypraw. Gotowego kurczaka przełożyć na półmisek. Udekorować plastrami cytryny (z pieczenia) i ziołami. Podawać z kawałkiem bagietki.
Aby skórka kurczaka była apetycznie złocista i chrupiąca, pod koniec pieczenia należy ją natrzeć piwem lub miodem. Ziołami posypujemy tuszkę pod sam koniec pieczenia – inaczej się przypalą i zgorzknieją.Źródło: Życie na gorąco