Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam. Chciałabym dzisiaj przedstawić Wam bardzo prosty i szybki przepis na obiad. Do tego dania będą potrzebne Wam dwa główne składniki i troszkę przypraw.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 48
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 92
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 48
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 92
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Pierś z kurczaka umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie odkrój żyłki i błonki. Jeżeli pierś jest grubsza niż 3 cm, to przekrój ją wzdłuż.
Następnie przypraw każdy z kawałków piersi z obu stron przyprawami i natrzyj odrobiną oliwy z pestek winogron.
Kolejnym krokiem będzie położenie gałązek świeżego rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Ja na każdy kawałek kurczaka kładę po jednej gałązce z dwoma pomidorkami. Tak przyprawione kawałki kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do rozgrzanego piekarnika do 2000C. Mięso wstaw na środku piekarnika z włączonym grzaniem na górze i na dole. Pierś z kurczaka dość szybko się piecze, więc trzeba uważać żeby jej nie wysuszyć. Dla pewności przykryj naczynie pokrywką. Ja zazwyczaj tego nie robię, ale początkującym polecam jednak przykrycie naczynia. Danie będzie gotowe jak pierś się lekko zarumieni, a skórka na pomidorkach zacznie lekko pękać. Pieczenie trwa od 25 do 30 min w zależności od piekarnika i grubości mięsa. Pierś w tym wydaniu jest bardzo soczysta, ponieważ sok z pomidorków świetnie ją nawilża, a do tego jest bardzo aromatyczna od dodanych ziół.