Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurki w domowym smalczyku"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 238
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 238
Składniki
Grzyby dokładnie oczyść, ew. krótko opłucz pod bieżącą wodą. Duże kurki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości.
W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć grzyby. Ugotuj je do miękkości (25–30 minut). Następnie kurki odcedź, przełóż na ściereczkę i poczekaj, aż dokładnie wyschną.
W tym czasie słoninę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Pokrojoną słoninę wrzuć na patelnię albo do garnka o grubym dnie. Mieszając, wytop. Dodaj cebulę. Smaż, aż stanie się szklista. Wtedy dołóż kurki. Smaż dalej, aż skwarki ze słoniny zrobią się złociste oraz chrupiące.
Smalec przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz sporą ilością posiekanego tymianku. Przelej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Tak przygotowany smalec najlepiej smakuje z wiejskim chlebem.Źródło: Tina