Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurki w zupie kremowej"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1494
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1494
Składniki
Grube plastry cebuli uduś na łyżce masła. Dodaj pokrojone kurki, duś 15 minut. Do garnka wlej 1 l wody, zagotuj, dodaj kostki bulionowe oraz kurki z cebulą. Dopraw gałką, łyżeczką tymianku i pieprzem.
Zagotuj, kilka kurek odłóż, resztę zmiksuj w zupie. Połowę śmietany zmiksuj z mąką, wlej do zupy. Zagotuj mieszając. Resztę śmietany zmiksuj z żółtkami wlewając 2 chochelki gorącej zupy.
Całość przelej do garnka z zupą. Dopraw. Włóż odłożone grzyby. Podawaj np. z groszkiem ptysiowym.
Czas przygotowania: 55 minut 280 kcal/1 porcja
Wartość odżywcza kurek jest niewielka, zawierają dużo wody, białko, tłuszcze. Jest w nich nieco wit. D, E, C, z grupy B, i śladowe ilości minerałów (potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, fluor, jod, miedź). Ze względu na to, że długo zalegają w przewodzie pokarmowym, nie powinny ich jeść osoby z problemami wątroby i układu trawienia, małe dzieci i seniorzy.Źródło: Tele Tydzień