Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurkowy sos do makaronu"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5273
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5273
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 103
Składniki
Kurki oczyść, ew. opłucz na sitku pod bieżącą wodą i osącz. Większe sztuki pokrój na połówki, małe grzybki pozostaw w całości. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż kurki. Smaż chwilę na dużym płomieniu. Potem podlej grzyby bulionem i duś do miękkości.
W tym czasie zagotuj wodę na makaron. Posól ją do smaku. Wrzuć makaronowe wstążki. Ugotuj je według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę zagotuj, dodaj pokruszony ser. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem.
Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z sosem. Na to wyłóż kurki. Oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.Źródło: Tina