Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne pieczarkowa z dymkami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 270
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 270
Składniki
Pieczarki oczyść, ew. opłucz i wytrzyj do sucha, pokrój w plas terki. Mozzarellę i żółty ser zetrzyj, wymieszaj w miseczce. Dymki oczyść, szczypiorek posiekaj, odłóż na bok.
Cebulki dymki pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zmielone mięso drobiowe i pieczarki. Chwilę smaż razem na dużym płomieniu.
Dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, oregano i słodką papryką. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze ok. 25 min.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek włóż makaron, gotuj ok. 5 min. Płaty lasagne wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na ściereczce. Potem kilka płatów ułóż na spodzie formy i posmaruj porcją mięsnego sosu. Posyp odrobiną startych serów. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy.
Pomidory umyj, potnij w plasterki. Przykryj nimi wierzch zapiekanki. Posyp ją resztą serów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz ok. 45 min. Gotową zapiekankę posyp posiekanym szczypiorkiem z dymki.Źródło: Naj