Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przepis na lasagne z mięsem mielonym jest prosty w przyrządzeniu. Dodaję dość dużo sosu pomidorowego i beszamelowego, co w połączeniu z dużą ilością żółtego sera sprawia, że lasagne jest mocno soczysta – po prostu rozpływa się w ustach.
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 153
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 77
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2153
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 134
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 153
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 77
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2153
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 134
Składniki
Sos pomidorowy z mięsem mielonym i pieczarkami Na oleju podsmażamy mięso mielone, następnie dorzucamy pokrojone na małe kawałki pieczarki i posiekany czosnek. Smażymy do momentu lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki (w sezonie oczywiście świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) i dusimy chwilę, aż lekko odparują. Dodajemy zioła prowansalskie i kurkumę i do smaku sól, pieprz, ostrą paprykę.
Sos beszamelowy Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dobrze łączymy ze sobą i podgrzewamy aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje.
Lasagne Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy i sosu beszamelowego. Układamy surowe płaty lasagne, następnie warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym i pieczarkami, trochę sosu beszamelowego. Całość posypujemy częścią startego żółtego sera (na grubych oczkach). Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników, pamiętając że ostatnia warstwa lasagne jest tylko polana sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Na samą górę rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min.