Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne z rukolowym pesto"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 253
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 79
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 253
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 79
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Orzeszki pinii zrumienić na patelni bez tłuszczu. Połowę rukoli zmiksować z orzeszkami i 60 ml oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na reszcie oliwy. Dodać mięso i tymianek. Chwilę smażyć. Dołożyć koncentrat pomidorowy i zasmażyć.
Wlać pomidory z puszki i 200 ml wody. Wsypać łyżeczkę bulionu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dusić 15 minut.
W garnku rozgrzać masło. Oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Wymieszać z mlekiem i 300 ml wody. Wsypać resztę bulionu. Gotować, mieszając, 10 minut. Pod koniec sos beszamelowy połączyć z kozim serkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować odrobinę beszamelu. Rozłożyć 3 płaty makaronu. Posmarować je połową mięsnej masy. Rozłożyć obrane marchewki i posmarować je połową pozostałego sosu beszamelowego. Przykryć listkami rukoli oraz 3 płatami makaronu.
Rozsmarować 2/3 pesto rukolowego i resztę mięsnej masy. Przykryć płatami makaronu, polać pozostałym beszamelem. Wierzch posypać startym żółtym serem. Lasagne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 45 minut. Serwować z resztą rukolowego pesto.Źródło: Życie na gorąco