Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne ze szpinakiem i szynką"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 22
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 35
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 36
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 22
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 35
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 36
Składniki
ok. 105 minut
Szpinak przebrać, opłukać, włożyć do garnka. Zalać lekko posoloną, gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia. Dobrze odcedzić. Kiedy szpinak przestygnie, grubo go posiekać.
W garnku rozgrzać masło, oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Do zasmażki dolać mleko i bulion warzywny. Sos gotować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Przyprawić go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać szpinak, dusić 3 minuty. Pod koniec przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować odrobiną sosu beszamelowego. Na przemian układać płaty makaronu, masę szpinakową, pomidory i plasterki szynki. Każdą warstwę cienko smarować beszamelem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec łącznie 20 minut.
Po około 10 minutach wierzch posypać startym żółtym serem. Gotową zapiekankę udekorować listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco