Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lazania z mielonym"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 185
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1396
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 185
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1396
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej i przesmaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone, wymieszaj starannie, chwilę smaż razem.
Wlej przecier pomidorowy, duś na małym ogniu ok. 45 min. W razie potrzeby, podlej mięso wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami (np. tymiankiem lub bazylią).
W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, przygotuj jasną zasmażkę. Powoli wlewaj do niej mleko, cały czas mieszając. Ogrzewaj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Przygotuj formę do zapiekania. Na dno wyłóż część masy mięsnej. Na niej rozłóż płaty lazanii. Polej sosem, posyp startym serem. W ten sam sposób układaj kolejne warstwy. Na wierzchu powinien znaleźć się ser. Formę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temp. 170 st.
Połówki pomidorków rozłóż na lazanii, dopiekaj jeszcze 10 minut. Udekoruj świeżą bazylią.
czas ok. 110 min; porcja – 600 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety