Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego dodawanego do mięs lub samodzielna z dodatkiem kiełbasy. Dużo w nim papryki, cebuli i pomidorów. Nasze leczo będzie bogatsze w warzywa, ponieważ dodamy do niego młodą kapustę, pieczarki i cukinię. Dorzucimy też kaszankę hiszpańską paprykową, która doskonale zagęści nam potrawę. Będzie pyszne jednogarnkowe danie.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 204
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 204
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Składniki
Myjemy warzywa. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, przykrywamy pokrywką i dusimy ją 5-6 minut licząc od zagotowania.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz ( smalec lub olej z łyżką masła). Na roztopiony tłuszcz wrzucamy wędlinę pokrojoną w plasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy całość, aż kaszanka się rozpadnie i zeszkli cebula. W tym czasie kroimy paprykę w dosyć grube paski a pieczarki – małe na połówki, duże na ćwiartki. Dorzucamy pokrojone warzywa na patelnię i smażymy całość około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy do leczo zmiażdżony czosnek, miękką kapustę. Dolewamy szklankę wody. Dajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Kroimy cukinię w półplasterki i dorzucamy do leczo. Przykrywamy patelnię pokrywą. Całość dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, czyli do 10 minut maksymalnie. Przyprawiamy leczo pieprzem, papryką czerwoną w proszku ewentualnie jeszcze solą. Na koniec dajemy posiekane zioła.
Leczo bogate w warzywa gotowe!