Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Leczo zapiekane z ryżem"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 159
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 159
Składniki
Ryż wsyp do garnka, zalej szklanką zimnej wody i posól. Dodaj kawałek boczku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ryż na miękko pod pokrywką, co jakiś czas mieszając. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry, a paprykę w paski. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie rozłóż paprykę i pomidory. Całość przykryj ryżem. Na górze ułóż warstwę mięsa mielonego.
Każdą z warstw dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć cebulę i smaż do przyrumienienia. Następnie posyp słodką papryką, wlej pół szklanki wody oraz śmietanę. Masą równomiernie polej mięso mielone w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego na 190° C i duś pod pokrywką przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 15 minut do przyrumienienia.Źródło: Na żywo