Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na leniwe knedle ze śliwką to smak mojego dzieciństwa, często robiła je moja mama, na zmianę z knedlami ziemniaczanymi. Ale te leniwe są bardziej puszyste i delikatniejsze i dlatego smakowały nam najbardziej. Koniecznie spróbujcie.
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 222
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 282
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 222
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 282
Składniki
W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem. Możesz oczywiście użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mięsa. Dodaj jajko obie mąki, dokładnie wyrób.
Ciasto przenieś na stolnicę, jeśli jest za rzadkie dodaj ewentualnie ntualnie trochę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy uformuj wałek o średnicy ok 4 cm i pokrój na plastry o grub ok 2cm. Każdy kawałek lekko ugnieć i na środku połóż śliwkę. Do środka wsyp odrobinę cukru lub włóż kostkę cukru. Muszę przyznać, że cukier w kostce nie do końca się rozpuścił. Jest to na pewno wygodniejszy sposób, ale wybór należy do Ciebie. Sklej dokładnie ciasto wokół śliwki, obtocz w mące formując w miarę równe kule.
Wrzucaj na gotującą się osoloną wodę. Gotuj od momentu wypłynięcia ok 4,5 minut. Podawaj z przyrumienioną na maśle bułeczką tartą. Z podanych proporcji wyszły solidne porcje dla dwóch osób.