Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Leśne risotto ze szpinakiem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 33
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 33
Składniki
Rozpuść w rondlu łyżkę masła, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj jeszcze łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsyp ryż. Ciągle mieszając, smaż 2 minuty na średnim ogniu. Dosyp tymianek i cienko pokrojone grzyby.
Wlej szklankę bulionu, gdy ryż się zeszkli. Następnie dodaj wino. Gotuj, aż ziarno wchłonie płyn, od czasu do czasu mieszaj. Dodaj następną porcję wywaru. Gotuj jeszcze przez 20-25 minut i stopniowo dolewaj bulion. Kiedy risotto stanie się kleiste i gęste, a ryż miękki, zdejmij garnek z ognia.
Dodaj do gotowego ryżu liście szpinaku oraz starty ser. Przykryj i odstaw na 3-4 minuty. Risotto można dodatkowo oprószyć uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Czas przygotowania: 45 minut • porcja: 240 kcal • koszt: ok. 3,5 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia