Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Leszcz w sosie porowym"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Rybę umyj i pozbaw łusek. Leszcze mają płytko osadzone łuski, więc aby się ich pozbyć, wystarczy szeroki nóż. Rybę przytrzymaj za ogon i skrob łuski w kierunku od ogona do głowy. Ponownie przepłucz, odetnij głowę, ogon oraz płetwy i osusz. Z ryby wytnij filety, usuń skórę. Posyp solą i odstaw na 15 minut.
Przygotuj sos. Na rozgrzanym maśle przesmaż pokrojony w talarki por. Dodaj mąkę, smaż jeszcze 1-2 minuty. Zalej bulionem, zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Wlej śmietankę oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gdy sos lekko przestygnie, dodaj posiekaną natkę oraz koperek i rozdrobnij blenderem. Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem podgrzej, uważając, by się nie zagotował, bo straci kolor.
Filety z leszcza obtocz w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
<strong>: 30 min. Porcja: 290 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie