Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Litewskie kapuścianki ziemniaczane"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Składniki
Ziemniaki ubij tłuczkiem, wymieszaj z masłem i pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowania farszu.
Kapustę posiekaj, przełóż do garnka. Wlej ok. 1 szkl. wody. Przykryj garnek, duś, aż kapusta zrobi się miękka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż stanie się chrupiący. Wtedy dołóż obrane, posiekane cebule i smaż ok. 5 min. Usmażone dodaj do kapusty razem z koncentratem. Przypraw, wymieszaj i duś 5 min. Farsz ostudź.
Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko (na grubość ok. 5 mm) i szklanką wytnij z niego kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy placuszek nałóż sporą łyżkę nadzienia i zlep ciasto, formując pierogi. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st., aż pierogi będą ładnie przyrumienione. Podawaj na ciepło albo na zimno.Źródło: Tina