Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łódeczki z kurczaka z ricottą i liśćmi szpinaku"
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 42
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 32
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 472
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 321
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 42
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 32
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 472
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 321
Składniki
55 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji 3,80 zł • Przepis na 2 porcje
<strong> Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>
Piersi myję, osuszam papierowym ręcznikiem i ostrym nożem nacinam wzdłuż (z gładkiej strony); nie przecinam ich. Rozchylam nacięcie, by powstała łódeczka. Mięso nacieram przyprawami i odstawiam na mniej więcej godz. do lodówki.
Liście szpinaku myję, osuszam i chwilę smażę na maśle (aż zmiękną). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Duszę bez przykrycia, by sok odparował. Studzę na sicie. Mieszam z serkiem, doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełniam łódeczki z piersi. Wkładam je do naczynia do zapiekania, skrapiam oliwą (lub olejem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piekę ok. 40 min, aż mięso z wierzchu się zapiecze.Źródło: Kobieta i życie