Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łomżyńska potrawka z indykiem i skwarkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Składniki
Jajka wbij do miseczki, lekko ubij. Do jajek wsyp kaszę, dobrze wymieszaj, rozetrzyj. Duży garnek o gru bym dnie mocno rozgrzej. Wsyp do niego kaszę. Smaż, mieszając ok. 2 mi nut, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć, a ziarenka będą się rozdzielać.
Wtedy zalej kaszę ok. 4 szklankami wrzątku (a jeszcze lepiej bulionu warzywnego albo grzybowego). Posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
W tym czasie filet z piersi indyka opłucz, wytrzyj. Mięso pokrój na kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę. Wysmaż go na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dołóż mięso. Chwilę razem podsmaż. Przełóż je do kaszy. Gotuj razem jeszcze 15–20 minut. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skwarki z boczku. Potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i majerankiem.
Danie podaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawki, tuż przed po- daniem posyp ją grubo pokruszonym chudym twarogiem.Źródło: Tina